
ELISABETH ÅSTRÖM PSYKOTERAPI
Psykoterapi
Depression, nedstämdhet, ångest, stress, sorg, kris, trauma, ätstörning, relations- och familjeproblem är vanliga tillstånd som kan behandlas med psykoterapi. När besvären blir ett hinder och lidande i vardagen och man känner att man själv inte kan reda ut det så kan psykoterapi vara till hjälp. I psykoterapi får du hjälp att förstå dina känslor, tankar och beteenden. De vanligaste psykoterapi-metoderna är psykodynamisk terapi och kognitiv beteendeterapi (KBT). Jag erbjuder psykodynamiskt inriktad terapi.
Psykodynamisk terapi
Psykodynamisk terapi utgår från dina aktuella problem och svårigheter men försöker även förstå bakomliggande orsaker. I terapin utforskar och samtalar man om tankar, känslor, relationer och upplevelser både i nu-tid och då-tid. Grundtanken är att ökad insikt och medvetenhet om behov, känslor och tankar leder till ökad förmåga att kunna påverka sitt liv, utmana livsmönster och möjliggör långsiktig förändring och förbättring i mående och relationer.
I psykodynamisk terapi läggs stor vikt vid att etablera en trygg och förtroendefull samarbetsrelation mellan klient och terapeut. Den terapeutiska relationen utgör en trygg bas för utforskande, känslomässig kontakt och förändring. I den psykodynamiska terapin utgår man även från att klienten i relationen till sin terapeut kommer att spegla och upprepa de relationsmönster hen har med sig sedan tidigare.
I psykodynamisk terapi är ramarna viktiga. Det betyder att man i förväg gör en överenskommelse kring ramarna/reglerna för terapin. Man bestämmer mål/teman med terapin, vilka tider man ska ses, hur ofta man ska ses, hur länge terapin ska pågå, hur avbokning/ombokning görs och om betalning.
Här kan du läsa Socialstyrelsens beskrivning av psykodynamisk psykoterapi:
Hur går psykoterapi till?
Vi börjar med 1-3 orienterande samtal där vi tillsammans utforskar och kartlägger dina behov och vad du vill ha hjälp med. Därefter kommer vi överens om vilken typ av samtal som passar bäst för dig. Vi formulerar mål med terapin och bestämmer om besökstider, frekvens och hur länge terapin ska pågå. Under terapin gör vi sedan regelbundet utvärderingar av terapin och vårt samarbete.
Psykoterapiformer
Vilken typ av samtal och hur lång en terapi är beror på vilken typ av problem du har och vad du önskar få hjälp med att förändra. Jag erbjuder följande psykoterapiformer:
-
Psykoterapi
I en längre psykoterapi ges möjlighet att på djupet utforska och öka förståelsen för dig själv, dina känslor, tankar, beteenden och relationer. Insikt om dig själv och vad som orsakar svårigheter möjliggör förändring. Behandlingsfokus i långtidsterapi kan vara mer omfattande och utvecklas/fördjupas under terapins gång.
-
Korttidspsykoterapi
Samtalen har ett tydligt och avgränsat behandlingsfokus. En korttidsterapi omfattar vanligtvis 12-20 samtal.
-
Ungdomsterapi / Ung vuxen-terapi
Tonåringar och unga vuxna kan bland annat söka psykoterapi för nedstämdhet/depression, ångest, stress, dåligt självförtroende, dålig självkänsla, identitetsfrågor, relationsproblem. I ungdomsterapi och unga vuxna-terapi läggs extra vikt vid att bygga en trygg och tillitsfull relation där terapeut och ungdom/ung vuxen samarbetar och tänker tillsammans. Behandlingsfokus är tydligt formulerat och har ofta ett ”här och nu”-perspektiv. Ibland kan det bli aktuellt att ha gemensamma samtal tillsammans med föräldrar.
-
Stödjande samtal
Samtalen har fokus på att stötta dig, till exempelvis i en akut livskris eller krissituation.
-
Konsultation/rådgivning
Samtal där vi tillsammans undersöker dina behov och din situation just nu. Samtalen har fokus på rådgivning och vägledning.
-
Parterapi
Vi utgår från det som ni som par önskar hjälp med i relationen. Det kan t.ex. handla om en kris i relationen, relationsproblem, kommunikationssvårigheter, föräldraskap eller önskan om ökad närhet. Samtalen kan handla om separation/skilsmässa och vara ett stöd i den processen.
-
Föräldrastöd
Samtalen har fokus på att stötta dig/er i föräldrarollen och i relationen till ditt/ert barn.
-
Familjesamtal
Ibland kan det vara hjälpsamt att träffas hela familjen eller delar av en familj för att samtala. Syftet är att tydliggöra det som skapar problem i situationen och/eller relationen och arbeta med hur det kan förändras och förbättras. De som deltar i familjesamtalet får möjlighet att uttrycka sin upplevelse och bli lyssnade till av varandra.